De Euforij, chocolade zoals het hoort te zijn
De Euforij, chocolade zoals het hoort te zijn
Guilty pleasure
Chocolade, wie is er niet dol op? Het eten van chocola voelt altijd als een feestelijke gebeurtenis. Of je nou als traktatie voor je zelf een reep soldaat maakt, je gasten een chocolaatje bij de koffie geeft of op school/kantoor trakteert met brownies. Iedereen begint te watertanden in blijde verwachting van een mond vol die typische romige smaak. Daarom zijn alle feestdagen ook onlosmakelijk verbonden met chocolade! Denk aan eitjes zoeken met Pasen, chocoladeletters in de schoen met Sinterklaas en natuurlijk kransjes in de kerstboom. Veel van deze culinaire tradities zijn op kinderen gericht. Kinderen houden nou eenmaal van zoet en vooral melkchocolade gaat er altijd prima in. Toch gaat de liefde voor chocola niet weg als je ouder wordt. Misschien verschuift je voorkeur naar donkere chocola, maar het blijft een momentje van verwennen als je chocolade eet. Daarom besloot The Nuthouse de beste chocola die we kennen te gaan verkopen, namelijk de Zaanse chocolade van De Euforij!Populair door de eeuwen heen
Een korte geschiedenis, het begon allemaal met een vuur in Zuid-Amerika. Grofweg 2000 jaar geleden belanden er bij toeval wat cacaobonen in een vuurtje, de geur die hier vanaf kwam was zo heerlijk dat er ideeën ontstonden om hier iets lekkers mee te maken. Het werd een populair drankje. Fast forward naar de 16de eeuw, inmiddels waren er cacaobonen in Spanje. Meegenomen door de Spanjaarden, en zo langzaamaan verspreidt in heel Europa. In eerste instantie werd chocola alleen gedronken. Ook was het echt een luxe, alleen te bemachtigen door koningshuizen. Rond de 19de eeuw kon je overal in Europa chocola krijgen en begon de prijs te dalen. Uiteindelijk werden er repen van gemaakt die machinaal geproduceerd konden worden en ontstond er ook melkchocolade. De ontwikkeling van chocolade heeft eigenlijk nooit meer stilgestaan. Steeds weer worden er nieuwe smaken aan toegevoegd, wordt het op andere manieren gebruikt en wordt de herkomst opnieuw onder de loep genomen. Toch zal 1 ding nooit veranderen aan chocola, de wereldwijde liefde voor dit prachtige product!Een exotisch Nederlands product
Onlangs dat cacaobonen een warm klimaat nodig hebben om te te groeien, zijn koude landen zoals Nederland grote spelers in de chocolade. Toen de eerste schepen met cacaobonen in Amsterdam aankwamen is er een drukte rondom het industrieel verwerken ontstaan. De nabij geleden Zaanstreek was al een van de eerste industriegebieden van Europa, met veel fabrieken en molens. De cacao gaf deze streek een nieuwe impuls nadat eerdere industrieën zoals olie wat stilvielen. Door het bewerken van cacao en het produceren van chocolade werd de Zaanstreek een internationaal begrip voor kwaliteitschocola. De hele omgeving was hiermee geholpen want er was veel werkgelegenheid. Naast de cacaoproductie moest er ingepakt en verscheept worden. De fabrieken draaiden op volle krachten en de Zaan kreeg de bijnaam "Cocoa River". Deze rivier stroomt dwars tussen alle fabrieken en zorgde voor makkelijk toe- en afvoer van grondstoffen, materiaal en eindproduct. Veel van de fabrieken uit deze vroege industrialisering zijn uitgegroeid tot grote chocolademerken die wereldwijd bekend zijn. Helaas zijn deze authentieke Nederlandse chocoladefabrieken uiteindelijk grotendeels uit de Zaanstreek verdwenen. Productie in het buitenland was goedkoper, of er kwamen grote internationale merken die de operatie opkochten. Heden ten dage staan er veel fabrieken leeg. Wat er nog aan chocolade over de Zaan komt is in het buitenland gemaakt en krijgt hier in Nederland alleen de finishing touch zoals verpakking. Echte Zaanse chocola, gemaakt in de Zaanstreek, was er dus niet meer.Zaanse chocolade krijgt een tweede kans
Gelukkig kwamen Wouter en Isabel van De Euforij op het idee om weer een echte Zaanse chocoladefabriek te beginnen. Op zoek naar een nieuwe uitdaging waren ze op een netwerkbijeenkomst. Daar werd gepraat over de rijke geschiedenis van chocolade uit de Zaanstreek. Tegelijkertijd werd er door trendwatchers benadrukt dat lokale en ambachtelijke producten steeds populairder zouden worden. Isabel en Wouter wisten wat ze te doen stond en ze gingen op zoek naar een chocolademaker. Zo kwamen ze in contact met Jaap, die zijn chocoladesporen al lang en breed had verdient bij Verkade. Hun gezamenlijke doel was om met hun gecombineerde kennis en kunnen dit oude ambacht opnieuw leven in te blazen, en zo werd De Euforij geboren. Sinds 2016 is er dus weer Zaanse chocolade op de markt, met veel liefde en passie gemaakt in de Zaanstreek! Direct aan de Zaan in hartje Wormerveer vind je de fabriek van De Euforij. Een kleinschalige maar zeer professionele productieruimte met prachtige machines waar Jaap met een aantal leerling-chocolademakers druk is met de weg van cacao naar reep.De ingredienten maken het verschil
In de Zaanstreek worden wel nog cacaobonen gebrand. Hierdoor kan De Euforij alle grondstoffen binnen een straal van een paar kilometer kopen. De chocolade van De Euforij heeft 3 basis-componenten;- cacaoboter
- cacaomassa
- cacaopoeder