Chocolate Bark Recept The Nuthouse

Chocolate bark met gember, cranberries en pistachenoten

Casper van der SpekNovember 24, 2018
Wanneer je chocola smelt en daarna weer laat uitharden zul je zien dat het een beetje dof en zacht blijft. Gelukkig is er een truukje om te zorgen dat je chocolade weer een mooie "knap" geeft als je een stuk afbreekt! Dit heet in de patisserie-wereld met een mooi woord tempereren. Het houdt in dat je een deel van de chocolade langzaam smelt op het vuur, deze chocola van de hitte-bron af haalt en vervolgens een deel koude chocola erbij mengt tot deze ook helemaal gesmolten is. Lijkt magie, maar het werkt echt en is niet moeilijk. We leggen het je in dit recept stap voor stap uit. We gebruiken de Zaanse chocolade van de Euforij, een bedrijf dat ook onze noten en gedroogd fruit gebruikt in hun producten, zoals de Rocky Road. Ambachtelijke chocolade zonder gekke toevoegingen met een heerlijke smaak. De gedroogde cranberries die we hier gebruikt hebben zijn puur Hollands en groeien in het wild op Texel. Eigenlijk een verstekeling, het verhaal gaat dat er vaten met cranberries uit een gezonken Amerikaans schip waren aangespoeld op het strand. Door de samenstelling van de grond op het Waddeneiland bleken de besjes hier goed te groeien. Deze cranberries zijn iets meer fris-zoet dan de Amerikaanse variant, deze zijn wat zuurder. Een Hollandse delicatesse die prachtig kleurt in elk gerecht!

Ingredienten

- 300 gram chocolade puur 65%, in kleine stukjes, waarvan je 100 gram apart houdt. - 75 gram gedroogde cranberries, Hollands - 75 gram pistache, rauw en gepeld - 50 gram kristal gember slices Chocolate Bark Pistache Nuthouse Recepten

Werkwijze

- De eerste 200 gram chocolade ga je au-bain marie smelten. Dit betekent dat je de chocola in een kom of schaal boven zachtjes kokend water zet. Hier zijn 2 dingen heel belangrijk: 1) de bodem van de schaal met chocola mag het water in de pan niet raken 2) er mag geen water bij de chocola komen, dan gaat de chocola stollen. Zorg dus dat het water niet te hard kookt en er ook geen condens in de schaal komt. - Het zachtjes smelten van de chocolade duurt even, hak ondertussen de gedroogde cranberries, pistachenoten en gember slices in stukken. Hoeft niet heen klein! - Bereidt ook vast een egale ondergrond voor waar je de chocolade straks op kan uitsmeren. Bijvoorbeeld een platte bakplaat bekleed met bakpapier. - Zodra alles klaar staat en je chocola in de schaal gesmolten is neem je de schaal van de pan af. Nu kun je de overige 100 gram aan stukjes koude chocolade er in mengen. Schep alles 1 keer goed door en roer dan om de halve minuut tot alles gesmolten is. - Nu kun je de chocolade over je ondergrond, bijvoorbeeld de bakplaat, storten. Schraap alle chocola uit de schaal en gebruik een spatel of paletmes om alles heel mooi dun uit te smeren. - Strooi je topping over de chocola uit tot alles mooi egaal bedekt is. Druk het een klein beetje aan. - Laat je chocolate bark helemaal uitharden, op een koude plaats. Dit kan wel 2 uur duren! maar geduld is een schone zaak, zodra de bark mooi koel is kun je er mooie nonchalante stukken van breken. Heerlijk als tussendoortje, maar ook heel leuk om als cadeautje weg te geven natuurlijk. - Voor deze bark kun je zo ongeveer alles als topping gebruiken. Verschillende noten, gedroogd fruit, snoep, spekjes etc etc. Eindeloos plezier! Recept chocolade Nuthouse Chocolate Bark Recept The Nuthouse