Sinds iedereen bewuster bezig is met gezond eten zie je steeds meer recepten waar groenten in "verstopt" zitten. Zo heb je brownies met bietjes, koekjes met pompoen en ook brood met courgette. Deze stiekeme groentes proef je misschien niet direct maar het zorgt er wel voor dat je meer vitamines en vezels binnenkrijgt. In dit brood gaat geraspte courgette, hierdoor is het lekker smeuig met een bijna cake-achtige structuur. Heerlijk met een likje grasboter als ontbijt of als sneetje bij de koffie.
De gedroogde cranberries die we hier gebruikt hebben zijn puur Hollands en groeien in het wild op Texel. Eigenlijk een verstekeling, het verhaal gaat dat er vaten met cranberries uit een gezonken Amerikaans schip waren aangespoeld op het strand. Door de samenstelling van de grond op het Waddeneiland bleken de besjes hier goed te groeien. Deze cranberries zijn iets meer fris-zoet dan de Amerikaanse variant, deze zijn wat zuurder. Een Hollandse delicatesse die prachtig kleurt in elk gerecht!
Ingredienten:
(NB: hoeveelheden zijn weer in kopjes, het gaat namelijk meer om de verhouding dan precies gewicht!)
- 1 kopje geraspte en uitgelekte courgette, dit is ongeveer 1 courgette
- 1 kopje
gedroogde cranberries, Hollands
- 2 eieren
- 0,5 kopje boter met een deel apart om je bakblik in te vetten
- 1,5 kopje bloem
- 0,5 kopje bruine suiker
- 0,25 kopje suiker
- 0,25 kopje plantaardige olie (geen olijf)
- 1 zakje bakpoeder
- snufje zout
- flinke snuf kaneel
- snufje nootmuskaat
Werkwijze:
- Verwarm de oven vast voor op 175 graden Celsius en zorg dat de boter goed op kamertemperatuur is.
- Rasp de courgette, leg de rasp in een fijne zeef en leg hier iets zwaars bovenop, bijvoorbeeld blikjes bonen. Zo haal je een hoop overtollig vocht uit de courgetterasp!
- Neem 2 kommen. In de ene klop je de eieren even goed op, in de andere meng je de 2 suikers, de olie en de boter goed door elkaar. Als je boter nog te koud is kun je deze ook even smelten in een pannetje of in de magnetron.
- Meng de bloem, specerijen, bakpoeder en cranberries voorzichtig door het ei. Als je dit goed hebt omgeschept kan het boter, olie en suiker mengsel erdoorheen.
- Wanneer de courgette goed is uitgelekt vouw je deze ook door je beslag, tot alles goed gemixt is.
- Neem nu een cakeblik en vet het goed in met de boter die je apart hebt gehouden. Stort hier je beslag in en strijk het even glad.
- Laat het brood 50 minuten bakken in de oven, check na 40 minuten even of de bovenkant niet te donker wordt. Zo ja, doe er dan een stukje zilverfolie overheen.
- Als het brood klaar is haal je het uit de oven en laat even afkoelen voordat je het aansnijdt. Eenmaal koel kun je iedereen verrassen met je geheime groente-brood! Geniet ervan.