Recept chocolade Nuthouse

DIY kerstcadeautjes.

Ellen schepersDecember 12, 2018

Heerlijke presentjes voor onder de boom, zelfgemaakt door jou, met een beetje hulp van ons.

Wat koop je met kerstmis voor je familie, vrienden, collega's en partner? Het blijft elk jaar moeilijk, uiteindelijk koop je sokken en body lotion setjes die je met veel aandacht leuk inpakt, gezellig onder de kerstboom legt en die met geveinsd enthousiasme ontvangen worden. En vervolgens verdwijnt het de kast in, want de sokken zijn de verkeerde kleur en de lotion ruikt niet lekker. Zonde van de moeite dus. Maar iedereen wordt blij van lekker eten! En zelfgemaakte cadeautjes laten zien dat je echt om je geliefden geeft. Iets wat je met je eigen handen maakt straalt veel meer liefde uit dan een standaard cadeausetje. Eetbare en zelfgemaakte cadeautjes creëren warme herinneringen aan de gulle gever en de gezellige feestdagen. Geef je familie en vrienden iets lekkers om van te genieten bij de warme chocolademelk na een middagje schaatsen, of bij een glas volle rode wijn na een lange werkdag van in het donker vertrekken en in het donker weer thuiskomen, of een traktatie bij de koffie op zondagochtend met de weekendkrant.

Variatie van spijs doet eten.

We hebben recepten voor dergelijke eetbare cadeautjes voor je verzamelt, van granola tot gekruide nootjes tot caramels tot truffels. Veel variatie zodat je altijd iets vindt wat naar de smaak van de ontvanger is. Verpak je presentjes in mooie glazen potjes, papieren verpakkingen of cadeauzakjes. Met een leuk strikje ziet het er feestelijk uit! Maak je iets wat lang houdbaar is buiten de koelkast? Kies dan een mooi blik of bijvoorbeeld een weckpot om je cadeautje in te verpakken, dan kan de gelukkige die het krijgt het goed bewaren.

The Nuthouse staat voor je klaar in geval van noot.

Bij The Nuthouse vinden we gezonde voeding heel belangrijk, maar jezelf altijd alles ontzeggen is ook niet leuk. Dus hebben we hier lekker decadente recepten tussen staan, want de feestdagen zijn speciaal en dan mag je best een beetje "cheaten". Geniet gewoon met mate en onthou, traktaties met noten, pitten, zaden en gedroogd fruit zijn ook gezond! Zoek hieronder de recepten op die je wil maken, maak een lijstje van de ingrediënten en bestel meteen online alles wat je nodig hebt. Wij zorgen dat je binnen 48 uur alles in huis hebt zodat je aan de slag kunt. Ook ideaal als je op het laatste moment ineens bedenkt dat je iemand iets speciaals wilt geven, want deze recepten zijn allemaal snel klaar!

Truffels, gewoon met chocola of in verrassende variaties.

Ingrediënten:

Werkwijze:

1. Verhit de slagroom heel langzaam in een pannetje met dikke bodem. Breek ondertussen de chocolade in kleine stukjes, je kunt het ook fijnhakken met een koksmes. Doe de chocostukjes in een kom die in de koelkast past.

2. Wanneer de slagroom goed warm is giet je deze over de chocolade heen. Laat even staan en roer dan goed door om te checken of alle chocola is gesmolten. Zo niet kun je de kom nog even boven een pan met zachtjes kokend water zetten.

3. Zet je chocolademengsel in de koelkast tot het is afgekoeld, ongeveer 2 uur.

4. Haal met een lepel steeds een beetje van de truffelmix uit de kom en draai er met je handen balletjes van. Ze zijn zo al lekker maar je kunt er ook nog mee variëren, hieronder vind je nog wat tips.

5. De truffels zijn een week houdbaar in de koelkast.

Variaties chocolade truffels:

  • Rol de truffels door kokosrasp, fijngemalen pistachenoten, of een mix van zonnebloem- en pompoenpitten met lijnzaad.
  • Heb je wel eens een Cosmopolitan cocktail gedronken? Een klassieker voor elke Sex and the City fan! Voeg de frisse smaak van deze cocktail met cranberrysap toe aan je truffels door gedroogde cranberries, sinaasappellikeur en limoenrasp in je truffelmix te mengen. Maak de cranberries fijn in de keukenmachine, gebruik een theelepel likeur en rasp de limoen voorzichtig zodat je niet het bittere witte deel meeneemt.
  • Voor een echte Nutella-liefhebber kun je hazelnootmeel door de truffelmix doen en de balletjes door gehakte hazelnoten naturel rollen.

Granola, het perfecte begin van de dag.

Granola basisrecept The Nuthouse

Ingrediënten:

  • 400 gram havervlokken
  • 3 eetlepels olie (alles behalve olijfolie want dit beïnvloedt de smaak)
  • 2 eetlepels honing, agavesiroop of maple syrup

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op175 graden Celsius en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

2. Meng in een grote kom de havervlokken, olie en honing. Nu kun je ook de noten, pitten, zaden en kruiden toevoegen die je wil gebruiken om smaak te geven aan je granola.

3. Voor granola's zijn gemengde noten rauw geweldig, zo heb je meteen variatie.

4. Bak de granola 20 minuten in de oven. Na de eerste 10 minuten moet je alles even omscheppen. Wil je gedroogd fruit in je granola? Meng dit er in direct nadat de granola uit de oven komt, zodat de haver zich nog door de hitte aan het fruit kan hechten.

5. Laat helemaal afkoelen en doe de granola dan in een leuke glazen pot! Zo is de granola een half jaar houdbaar.

Variaties:

  • Ons recept voor chai spice granola met cranberries vind je hier, deze versie maken (en eten) we zelf graag!
  • Maak een granola met cacaopoeder, bananenchips en kokos snippers voor een zonnig ontbijt in de koude wintermaanden. Meng het cacaopoeder er in voordat de havervlokken de oven in gaan en voeg na de eerste 10 minuten bakken de kokos toe om deze even krokant mee te bakken.
  • Voor een very merry berry Christmas neem je 100 gram elk van incabessen, moerbeien en cranberries om door de granola te mengen. Zo heb je een heerlijk gezond begin van de dag met heel veel voedingsstoffen.
  • Een klassieke smaakcombinatie van appel en kaneel doet het altijd goed. Bestrooi de havervlokken met kaneel voordat ze de oven in gaan en voeg lekker veel amandelen naturel en gedroogde appel toe.

Gecarameliseerde nootjes met kruiden, knapperige borrelhapjes met interessante smaken.

Gekarameliseerde pecannoten Recepten The Nuthouse

Ingrediënten:

  • 200 gram noten zoals pecans, cashewnoten of amandelen naturel
  • 4 eetlepels suiker
  • snufje zout
  • specerijen naar keuze

Werkwijze:

1.Neem een koekenpan met dikke bodem en zet op medium hoog vuur, doe de suiker en het zout hier in met een paar druppels water.

2.Laat langzaam bruin worden maar pas op dat het niet aanbrandt!

3. Als de suiker mooi gecarameliseerd is haal je de pan van het vuur, voeg je je overige specerijen toe en schep je de noten er door heen.

4. Stort de noten uit over een bakplaat of bord en spreid goed uit zodat ze kunnen afkoelen.

5. Luchtdicht verpakt in een cadeauzakje of blik blijven de noten zo een maand goed.

Variaties:

  • Eerder hebben we al een recept op onze blog gezet voor pecannoten met Chinese 5 spice mix, lekker kruidig!
  • Met gekruide nootjes kun je goed experimenteren met zoet-pittige combinaties, maak bijvoorbeeld amandelen met gerookt paprikapoeder en cayennepeper.
  • Neem cashewnoten voor dit recept en meng er voorzichtig (de caramel gaat borrelen als je vloeistof toevoegt) een half theelepeltje sojasaus en een snuf gemberpoeder doorheen.

Marsepein, de allerlekkerste maak je gewoon zelf.

Marsepein recept

Ingrediënten:

  • 250 gram amandelmeel
  • 250 gram poedersuiker
  • eiwit van 1 ei
  • rasp van 1 citroen

Werkwijze:

1. Doe de gemalen amandelen en de poedersuiker in een kom, rasp de citroen erboven en maak een kuiltje voor het eiwit.

2. Kneed alles goed door elkaar tot je een mooie bal marsepein hebt.

3. Wikkel de marsepein in folie en leg minstens een week weg om de smaak te laten ontwikkelen.

Variaties:

- Maak met je marsepein ons recept voor tosca's met walnoten.

- Draai balletjes van de marsepein en haal deze door cacaopoeder.

Chocolate bark, onbekend maar zo leuk!

chocolade bark maken Ingrediënten: Werkwijze:
  1. Smelt de chocola en tempereer deze, voor uitleg hierover zie ons recept voor bark .
  2. Leg dee noten of het fruit dat je wilt gebruiken op je bark vast klaar. Grote dingen als mangoslices kun je vast even in reepjes snijden.
  3. Als je chocolade goed gesmolten en getempereerd is kun je hem uitstorten op een bakplaat of aanrecht. Leg de noten, snoepjes of gedroogd fruit op de chocola en druk het er in zodat het niet van de bark af valt.
  4. Helemaal laten uitharden voordat je er brokken van gaat breken! Dit breken doe je gewoon met de hand, je krijgt vanzelf mooie stukken.
  5. Verpak in cellofaan zakjes met een leuk strikje.

Heb je wel eens eetbare cadeautjes gemaakt of gekregen? Wat een feest he!