In essentie is granola in de oven gebakken muesli, vaak met een zoetstof en/of olie om het op smaak te brengen en te binden. Verder kun je het zo gek maken als jezelf wil. Noten en zaden kun je zo meebakken in de oven, gedroogd fruit is lekker om achteraf toe te voegen. Maar denk ook eens aan
kokos, gepofte quinoa/rijst, spannende specerijen of bijvoorbeeld stukjes
chocolade.
We geven je hier een basisrecept met de toevoegingen die wij gebruikt hebben, we zijn bij The Nuthouse namelijk al een tijdje aan het experimenteren met nieuwe granola-smaken. Zoals een chai spiced granola, dat zie je in deze ook een beetje terug. Ontdek jouw favoriete combinatie, ga lekker aan de slag!
Ingredienten basisgranola
- 400 gr
havervlokken
- 2 eetlepels plantaardige olie zoals zonnebloem
- 2 eetlepels honing, maple syrup of een andere vloeibare zoetstof
Ingredienten overig voor deze granola
- 200 gr rauwe noten zoals
walnoten en
hazelnoten
- 100 gr
pompoenpitten
- 100 gr
zonnebloempitten
- 100 gr
lijnzaad
- 100 gr
gedroogde cranberries
- 100 gr
amandelstift
- mix van zout, kaneel, gember, nootmuskaat, zwarte peper en kruidnagel (chai spice mix!)
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Meng de haver met de specerijen, noten, pitten en zaden in een grote kom. Hou de cranberries of je zelfgekozen gedroogde fruit dus apart!
- Giet de olie en honing (of andere zoetstof) over je granolamix en meng alles heel goed.
- Spreid het uit over 1 of 2 bakplaten bekleed met bakpapier. Bak de granola 20 minuten in de oven, mocht je oven aan 1 kant bijvoorbeeld warmer zijn dan aan de andere kant, draai dan halverwege de bakplaten even om.
- Na de baktijd haal je de platen granola uit de oven en laat ze compleet afkoelen. Nu meng je het fruit erdoor en kan het in een pot! Goed afgesloten is je granola lang houdbaar.