Pindakaas van The Nuthouse Blog

Onze 100% pindakaas, het hele verhaal!

Casper van der SpekNovember 03, 2018

100% huisgemaakte natuurlijke pindakaas van vliespinda's

100% pindakaas of 80% pindakaas met 20% toevoegingen?

Elk huishouden in Nederland heeft wel een pot pindakaas in de kast staan. Voor de boterhammetjes van de kinderen, om energy balls mee te maken, als snack voor de hond of als traktatie in je smoothie na het sporten. Een veelzijdig potje dat een belangrijke plaats heeft in ons dagelijks eetpatroon. Helaas hebben veel van de pindakazen uit de supermarkt onnodige vreemde toevoegingen, lees de etiketten in het schap met broodbeleg maar eens. Hier vind je zout, suiker, allerlei soorten olieen, palmvet en ga zo maar door. En het ingredient "pinda", zonder verdere uitleg welke soort en waar de pinda's vandaan komen.

Jeetje. Wat is het alternatief?

Wij van The Nuthouse vonden dat dit beter kon, zodoende zijn we zelf pindakaas gaan maken. Een speciale machine werd aangeschaft, leuke potjes werden uitgezocht, een mooi etiket werd ontworpen en de pinda's werden geselecteerd. Als je een pindakaas wilt maken die geen zout, suiker, olie of verhard vet (hallo dichtgeslibte aderen!) nodig heeft, moet je namelijk de koning van de pinda's zien te vinden. Qua smaak, uiterlijk en "verpindakaasbaarheid" The Nuthouse Vliespinda Pindakaas recept

En welke pinda is dan de koning der pindakaaspinda's?

In ieder geval niet de Amerikaanse pinda die in de meeste potjes van de Grote Pindakaas Maffia verdwijnt. Deze is namelijk vrij droog, vandaar de toevoeging van olie en/of vet. De Amerikaanse pinda geeft niet bijzonder veel smaak, vandaar de toevoeging van suiker en zout. We hebben gekozen voor de runner vliespinda's uit Zuid-Afrika, specifiek uit de provincie Natal. Deze pinda's zijn van zichzelf al een beetje zoetig en ze zijn mooi vol en rond. Door de volle smaak is het niet nodig om er zout of suiker bij te mengen. Omdat deze pinda's al lekker vet zijn hoeven we ook geen extra olie of vet toe te voegen! We laten het vliesje er lekker aan, dit geeft de pindakaas z'n mooie volle kleur, geeft een diepere smaak en zorgt ervoor dat de pindakaas een smeuige maar stevige structuur heeft.

Hoe gaan ze dan van pinda's naar een potje smeerbare kaas?

Stap 1 is het branden. Dit doen we altijd vlak voordat we de pindakaas gaan draaien, zodat hij altijd vers is. De rauwe vliespinda's worden een paar minuten gebrandt in arachide-olie, arachide-olie wordt gemaakt van pinda's dus het is pinda op pinda. Daarom dat we trots 100% pinda op het etiket kunnen zetten. Vervolgens laten we de pinda's even afkoelen en scheppen ze in de machine. De pindakaasmachine perst de pinda's met brute kracht tussen 2 maalschijven door. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke olie in de pinda's vrijkomt, door dit proces is extra olie of vet toevoegen dus overbodig. Tegelijkertijd is onze pindakaas hierdoor wat stroever dan de potjes uit de supermarkt. Als je de potjes langer bewaart is het soms nodig dat je de pindakaas even goed doorroert, de olie scheidt zich dan van de gemalen pinda's. Niks aan de hand dus, even roeren en je kunt weer smeren.