sukkary dadels The Nuthouse blog

Onze sukkary dadels van Yogi & Yousef

Casper van der SpekNovember 06, 2018

Oh oh die heerlijke dadels!

Een gezonde snack met veel vezels, even lekker een zoet tintje in je smoothie of salade. Bij The Nuthouse verkopen we 2 soorten dadels, de grote medjoul en de kleinere, sappige sukkary. Allebei zijn echte toppers uit de dadelfamilie en belangrijker nog, ze zijn onbewerkt. Dadels worden vaak behandelt met glucosestroop, suiker of conserveringsmiddelen om ze zoeter, zachter en houdbaar te maken. Dat hebben onze dadels niet nodig! De sukkary's zijn zo ongevoer de zoetste en zachtste die je kunt vinden, en zijn in de koelkast 6 maanden houdbaar. Als je ze ongekoeld bewaart houd je ze 4 weken goed.

Hoe groeien dadels nou eigenlijk?

Onze sukkary dadels komen uit Saudi-Arabie waar ze groeien aan prachtige palmbomen. Een palm produceert 60 - 100 kilo dadels per seizoen! De bomen staan in een prachtige oase, hierdoor is een vruchtbare plantage gecreerd midden in de woestijn. De dadel begint z'n leven als een groen besje en groeit door de vele zonuren uit tot een prachtige bruine rakker. De plukkers van onze leverancier gaan 4 keer per seizoen bij de palmbomen langs om de rijpe dadels te plukken, per plukker oogsten ze 75 kilo dadels per dag. Het unieke aan deze sukkary dadels is het plukmoment, wanneer ze in de fase zitten dat ze precies goed zongerijpt en daardoor heerlijk zacht zijn, komen ze van de boom. Door deze methode zijn bestrijdingsmiddelen ook niet nodig, insecten houden namelijk van hardere dadels. Als rijpe dadels te lang aan de boom hangen worden ze te hard. Door ze op het juiste moment te plukken komen er dus geen beestjes in en heb jij een heerlijk zachte dadel. Na het plukken worden de dadels direct gekoeld om ze optimaal te houden. Zo worden ze opgeslagen en vervolgens gekoeld naar Nederland gebracht. sukkary dadels The Nuthouse blog

Over onze vrienden Yogi & Yousef

Het bedrijf van Yogi (die eigenlijk gewoon Jochem heet) & Yousef is een vriendschap tussen 2 culturen, met een geweldig product in het middelpunt maar ook aandacht voor duurzaamheid en sociale betrokkenheid. Naast de eigen plantages zijn alle andere schakels in de keten ook in eigen beheer om de kwaliteit 100% te kunnen garanderen. Ook is het bedrijf bezig met het reduceren van waterverspilling in Saudi-Arabie en gebruiken ze voor het verpakken in Nederland een sociale werkplaats, allemaal mooie initiatieven. Verder ligt er grote nadruk op een natuurlijk product, zonder toevoegingen zoals suiker, glucosestroop, bestrijdingsmiddelen of insectengas. Daarom zijn wij zo'n fan van Yogi & Yousef en hun dadels, prachtige producten zonder toevoegingen is precies wat we onze klanten willen bieden.

Alleen als snack?

Geweldig als snack, die sukkary dadels! Maar je kunt er zoveel meer mee. We maken hier op het bedrijf wel eens smoothies met banaan, dadels en pindakaas als we een lange dag bezig zijn met jullie bestelling verpakken, echt een goede energy boost. Dadels doen het altijd goed als suikervervanger en de sukkary's al helemaal omdat ze lekker zacht en stroperig zijn. Maar probeer ze ook eens in een stoofpotje, zoals deze tajine. Ook een bekende bereiding is met een een plakje spek eromheen, borreldadels uit de oven. In een salade zijn de dadels ook top, vanwege het hoge gehalte vezels voel je je lekker verzadigd. Hoe eet jij de sukkary dadels het liefst?