Tajine met zoete aardappel, aubergine, kikkererwten, dadels en abrikozen
Brrr het begint koud te worden. Tijd voor stoofpotjes! De tajine is geweldig voor dit soort gerechten omdat alles mooi gelijkmatig stooft en niet uitdroogt, de tajine bedruppelt zichzelf. De dadels en abrikozen geven een diepe smaak met een zoet randje, genieten!
Ingredienten
- 1 zoete aardappel
- 1 aubergine
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 gr kikkererwten
- 75 gr
sukkary dadels
- 50 gr
gezwavelde abrikozen
- blikje tomatenblokjes
- 3 theelepels ras el hanout
Voor erbij
- couscous met munt, peterselie, olijfolie en 50 gr gehakte
pistachenootjes
Werkwijze
- Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op het doosje, met een beetje groentebouillon.
- Snij de ui en knoflook klein. Zet de tajine op zacht vuur en doe er wat olie in. Fruit de ui en knoflook zachtjes aan, snij ondertussen de aardappel en aubergine in gelijke stukjes. Voeg dit toe in de tajine en laat even lekker bakken tot alles een bruin randje heeft.
- Strooi de ras el hanout eroverheen. Nu mogen de kikkererwten erbij.
- Schep alles een paar keer goed om. Giet de tomaat erbij. Onpit de dadels en doe ze samen met de abrikozen in de tajine.
- Nu is het tijd voor een beetje geduld. Laat de tajine zachtjes pruttelen en check zo af en toe of er nog genoeg vocht in zit. Wordt het wat droog? Giet er dan een beetje water in. Na drie kwartier zijn de groenten lekker zacht en zijn de dadels en abrikozen grotendeels opgelost in de saus.
- Maak de couscous af door de verse kruiden te snijden en samen met de olie en pistache er in te mengen.
- Haal de tajine van het vuur en duw met een spatel alles naar het midden, de couscous komt er in een ring omheen. Zet de tajine op tafel en aanvallen maar!