Maak je eigen vegan kaas met cashewnoten
Je eigen kaas maken is niet echt moeilijk maar je moet er wel even geduld voor hebben.
Maar het is echt het wachten waard, de smaak is fantastisch en daarna wil je alleen nog maar meer soorten maken.
We beginnen met een kaasje dat een beetje lijkt op een geitenkaasje.
Ik zou zeggen "have fun".
Voor de cashewkaas
- 1 flinke kop (140-150 gram) cashewnoten
- of 1 eetlepel yoghurt (Alpro mild Bijvoorbeeld) + 1/3 kop water)
- 1/4 theelepel zout (liefst zonder jodium)
- 1/3 à 1/2 kop geraffineerde/geurloze kokosolie, gesmolten
- 1 eetlepel edelgist vlokken
- 1 eetlepel gemengde gedroogde kruiden en versgemalen peper
Maak de cashewkaas
Doe de cashewnoten in een kom en doe er water bij tot ze een paar centimeter onder staan. Laat een hele nacht weken.
Giet de noten af en doe ze in de blender samen met de yoghurt en het water en het zout. Pureer tot een gladde massa zonder stukjes. Afhankelijk van de kracht van het apparaat kan dit meerdere minuten duren. Hoe meer vocht je gebruikt, des te makkelijker de noten gepureerd worden. De kaas zal door het hogere vochtgehalte wat zachter zijn.
Schep de gepureerde massa in een kom en dek af met een doek. Laat de cashewkaas minimaal 24 uur fermenteren. Proef af en toe of het mengsel al de juiste smaak heeft. Dat wil zeggen, een licht zure, complexe, kaasachtige smaak. Als het goed is proef je niet of nauwelijks meer dan het van cashewnoten gemaakt is.
Doe het gefermenteerde cashewmengsel terug in de blender en voeg de kokosolie en gistvlokken toe. Pureer de massa opnieuw, tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Bekleed een kleine ronde mal met folie en strooi de gemengde kruiden op de bodem. Schep het kaasmengsel in deze vorm en druk het goed aan. Doe een doek over de mal en zet minimaal 24 uur in de koelkast. Haal de opgesteven kaas uit de koelkast, haal hem uit de mal. Bestrooi de kaas met een klein beetje zout en verpak het liefst in keukenpapier. Hierdoor zal de kaas verder indrogen. Na 2 dagen haal de kaas uit het keukenpapier. Je kunt de kaas nu al eten, het is nu een jonge verse kaas door de kaas op keukenpapier in een bakje te bewaren in de koelkast zal de kaas verder uitdrogen en meer de smaak krijgen van een oudere kaas. In de koelkast is de cashewkaas 3-4 weken houdbaar, in de vriezer meerdere maanden.
De kaas op de foto is gemaakt met lavendel, maar wees creatief en voeg je eigen gedroogde kruiden toe in het mengsel of aan de buitenkant van de kaas. Zo kun je met dit basisrecept je eigen favoriete smaak maken.