Marsepein recept tosca's

Zelf marsepein maken

Ruben GraveNovember 29, 2018

Lekkers voor de feestdagen

In de winkels zie je veel marsepein deze tijd van het jaar, in allerlei leuke vormen. Heerlijk om zelf van te knabbelen op een koude winteravond of om als cadeautje te geven. Helaas zit er in commercieel geproduceerde marsepein vaak toevoegingen. Dat is eigenlijk helemaal niet nodig als je je eigen verse marsepein maakt! Met dit basisrecept kun je allerlei vormpjes en figuurtjes maken. Met voedselkleurstof kun je het elke kleur geven die je wil, denk bijvoorbeeld aan de bekende marsepeinen varkentjes met een beetje rode kleurstof. Als je het prettiger vindt om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken kom je een heel eind met cacao voor een bruine kleur, matcha-poeder voor groen of saffraan voor oranje. Met onze marsepein hebben we oud-Hollandse tosca's gemaakt, bonbonnetjes van marsepein met prachtige walnoten. Echt een blikvanger op tafel! Voor marsepein (en ook spijs) is het makkelijk om bij ons kant en klaar amandelmeel te kopen. Dit notenmeel wordt gemaakt van dezelfde Spaanse amandelen die je bij ons gebrand, rauw of dry roasted kunt kopen. De Spaanse zijn namelijk het allerlekkerst! Voor amandelmeel worden altijd geblancheerde amandelen gebruikt, dat betekent dat de amandel met vliesje en al even kort wordt gestoomd zodat het vliesje loslaat. Zo hou je een mooie blanke amandel over waar je een mooi romig wit meel van kunt maken. Sinds kort hebben we in onze productieruimte een speciale notenrasp en kunnen we dus ook notenmeel voor je maken van walnoot, hazelnoot, cashew en zelfs pistache. Notenmeel in bakprojecten geeft een heerlijk diepe smaak en een mooie structuur, probeer het zelf!

Basisrecept verse marsepein.

Ingredienten:

- 250 gram amandelmeel - 250 gram poedersuiker - 1 eiwit van een flink ei - 1 citroen Nuthouse : Marsepein maken

Werkwijze:

- Zorg dat je een diepe kom en een rol huishoudfolie klaar hebt liggen. - Doe het amandelmeel en de poedersuiker eerst in je kom en meng dit heel goed door elkaar. - Rasp ongeveer de helft van de citroen erboven, en zorg dat je alleen de gele schil meeraspt en niet de witte. Het witte membraan is bitter! - Scheid het eiwit en maak een kuiltje in het mengsel van amandelmeel en poedersuiker, giet het eiwit hier in. - Nu is het tijd voor wat beweging! Schep zoveel mogelijk meel en suiker over het eiwit heen en kneed het van binnen naar buiten, net zolang tot je een mooie massa hebt. Plakt de marsepein erg aan je handen? Wrijf ze snel over elkaar boven de kom en meng deze kleine "rolletjes" weer in de massa. - Als je tevreden bent met de structuur vorm je 2 gelijke ballen waar je vervolgens staven van gaat rollen. Dit kan gewoon op je aanrecht, de marsepein gaat niet plakken. Pak elke staaf goed in huishoudfolie en leg ze in de koelkast. - Na 24 uur rusten is de marsepein al lekker en geschikt om vormpjes mee te maken. Maar hoe langer je het laat liggen, hoe beter de smaak zich ontwikkelt, dus na een week is hij helemaal verukkelijk. Marsepein maken Nuthouse

Klassieke tosca's van marsepein met walnoot.

Om deze lekkernijen te maken heb je nodig:

- 1 rol verse marsepein - 100 gram suiker - 1 eiwit - 100 gram halve walnoten Nuthouse Recept Marsepein

Werkwijze:

- Snij je marsepeinrol in stukjes ter grootte van een vingerkootje. Vorm ze zoals jij wil, op onze foto zie je rondjes maar langwerpig of vierkant staat ook leuk. - Dip je tosca's in de suiker, smeer er met een kwastje (of lepel) wat eiwit op en plak hiermee de walnoot vast. - En de belangrijkste stap, zet de tosca's op een mooi schaaltje en tast toe!