Low carb, keto, paleo, er zijn veel dieeten die koolhydraten en/of granen vermijden. Gelukkig zijn de vervangers voor bijvoorbeeld pasta en rijst goed bekend tegenwoordig en zelfs in de supermarkten te krijgen. Broccoli-rijst, courgetti, pizzabodems van bloemkool, deze vervangers kennen we allemaal wel inmiddels. Tot onze grote verbazing kwamen we een nieuwe rijst-vervanger tegen: zonnebloempitten in plaats van risotto-rijst! Meteen kwam de vraag hoe het gerecht zich dan zou binden want zonnebloempitten hebben geen zetmeel zoals rijst, maar ook daar is een oplossing voor bedacht in dit recept. Zo heb je uiteindelijk toch een mooie "lopende" risotto. Een gezond feestje op je bord!
Ingredienten
- 300 gram
zonnebloempitten
- kleine pompoen
- bakje gemengde herfstpaddestoelen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- paar takjes tijm en rozemarijn
- pannetje groentebouillon
- 100 ml slagroom, ongeklopt
- 4 eetlepels parmezaanse kaas, vers geraspt
- olijfolie
- peper en zout
Werkwijze
- Doe de pitten in een pan en giet er water bij tot ze onder staan. Ze de pan op het vuur, voeg zout toe en laat ruim 45 minuten lekker zacht pruttelen. Snij ondertussen de pompoen in stukjes, gooi de pompoenpitjes niet weg maar leg ze apart om te roosteren met kruiden. Scheur en snij de paddestoelen ook fijn. Hak de ui en knoflook.
- Doe de ui, knoflook, pompoen en paddestoelen in een grote koekenpan en bak tot alles gaar is en een mooi bruin randje heeft.
- Wanneer de zonnebloempitten beetgaar zijn haal je ze van het vuur. Neem een fijne zeef en giet ze af, het water vang je op. Neem een kopje van de pitten en een kopje van het water en doe dit samen met de room en de helft van de kaas in de blender of haal de staafmixer er doorheen. Zet dit even weg.
- Nu doe je de gekookte pitjes in een pan met een beetje olijfolie, tijm en rozemarijn en je bakt het zachtjes tot ze wat nootachtig ruiken. Voeg het mengsel van ui, knoflook, pompoen en paddestoelen hier aan toe en giet er 2 kopjes bouillon bij. Laat opkoken tot de bouillon weggekookt is, voeg dan de gepureerde pitjes met room en kaas toe. Proef even goed, nu kun je peper en eventueel nog zout toevoegen.
- Schep de risotto op voorverwarmde bordjes, bestrooi met de rest van de parmezaanse kaas en schenk er een mooi herfstbokje bij, eet smakelijk!