Yogi & Yousef

Wie zijn Yogi & Yousef?

Yogi uit Nederland en Yousef uit Saudi-Arabië zijn twee vrienden die verse dalia sukkary dadels plukken en verpakken. De vrienden ontmoetten elkaar 7 jaar geleden bij de bloemenveiling in Aalsmeer. Daar vertelde Yousef Yogi over heerlijke dadels die in zijn regio groeien. Yousef nodigde Yogi uit om eens bij hem langs te komen in Saudi-Arabië en daar proefde Yogi voor het eerst deze heerlijke dadels. Al snel ontstond een vriendschap tussen de twee en kwamen ze op het idee om deze lekkere dadel op de markt te brengen in Europa. En zo begonnen ze aan hun avontuur. Inmiddels plukken en verpakken de vrienden maar liefst 300.000 kg dadels per jaar. Met hun succesvolle samenwerking laten ze graag zien dat openstaan voor elkaars cultuur vruchten afwerpt (in dit geval letterlijk!). Yogi & Yousef The Nuthouse

Boterzachte exotische lekkernijen

Heb je ze al eens geproefd, de sukkary dadels? Ze komen natuurlijk uit dezelfde familie als bijvoorbeeld de stevige medjoul dadels maar toch zijn ze zo anders. Een unieke vrucht in structuur en smaak! De diepe karamelsmaak en het zachte vruchtvlees zijn met geen ander gedroogd fruit te vergelijken. Deze dadel is niet alleen fantastisch om zo uit het handje te eten maar is ook groot favoriet als suikervervanger. Onze sukkary dadels en producten van deze dadel komen altijd van Yogi & Yousef. Yogi, de Nederlandse helft van dit partnership, zien en spreken we geregeld. Hij zit altijd vol leuke ideeën en is continue bezig om nieuwe producten te bedenken en ontwikkelen. Dit gaat deels met onze nootjes en bijvoorbeeld chocolade van De Euforij. Hou The Nuthouse dus in de gaten voor vernieuwende producten met dadels!

Wat maakt de sukkary dadel uniek?

De verse dalia sukkary dadels die Yogi & Yousef plukken is een relatief onbekend ras dadel uit Saudi Arabië. De textuur is boterzacht, ze zijn lekker smeuïg en hebben een romige karamelsmaak. Daarnaast zijn ze bijzonder voedzaam: ze bevatten maar liefst 10 essentiële mineralen, maar ook vitaminen, proteïnen en vezels. Vitaminen, mineralen en proteïnen zijn belangrijk voor je bloed, huid, botten en hersenen. Vezels zorgen ervoor dat je spijsvertering goed op orde blijft. Je hebt deze voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren, of je nou naar school gaat, een drukke baan hebt of veel sport. In vroegere tijden overleefde men in de woestijn op deze vruchten, zo voedzaam zijn de dadels.

Wat maakt het proces van Yogi & Yousef uniek?

Dadels groeien aan palmbomen. De palmen van Yogi & Yousef staan in vruchtbare oasegronden te midden van de Arabische woestijn, waardoor de dadels veel voedingsstoffen kunnen opnemen. Deze stoffen komen uit de grond, want ondanks dat een woestijn er droog uitziet ligt er genoeg nuttigs onder al dat zand. Om een goede kwaliteit dadels te leveren, doen de vrienden alles zelf: telen, plukken en verpakken. De dadels worden rechtstreeks van de palmboom geplukt en 100% natuurlijk behandeld, zonder chemische nabehandeling, additieven of toegevoegde suikers. Dat vrijwel alle dadels gesuikerd worden voor een extra zoete smaak en glimmend uiterlijk is helaas een hardnekkige mythe. Bij de sukkary dadels is dit helemaal niet nodig! Er wordt dus nooit iets aan toegevoegd.

Kwaliteit door een goed proces

Veel dadels worden na het plukken gedroogd, waardoor voedingsstoffen verloren gaan en de dadels taai worden. Yogi & Yousef plukken de dadels vers en koelen ze direct. Daardoor zijn ze zacht en vol voedingsstoffen. Nog een voordeeltje: insecten nestelen graag in gedroogde dadels. Omdat Yogi & Yousef de dadels niet drogen maar meteen koelen en verkopen, nestelen zich er geen insecten in! Dat maakt het opsmikkelen van zo'n dadel extra zorgeloos.
Door de oogst in fases te plukken is de kwaliteit en rijpheid van de dadels altijd consistent. Zo koop jij altijd de lekkerste sukkary dadels.
Om de kwaliteit te behouden wanneer je je dadels wat langer wil bewaren kun je ze dan ook het best in de koelkast leggen. Haal ze er een half uurtje voordat je ze wilt eten er uit en laat even op het aanrecht op temperatuur komen. Zo blijven ze weken zacht en zoet. Ook kun je de dadels invriezen zonder groot kwaliteitsverlies. Sluit ze goed luchtdicht af in een bijvoorbeeld een plastic zakje en vergeet niet op tijd te ontdooien. Na ongeveer 3 maanden ingevroren te zijn geweest begint de kwaliteit pas achteruit te gaan. Maar zo lang kan je toch niet wachten om ze op te eten!

Natuurlijk snoep!

Yogi & Yousef willen met de sukkary dadel een heerlijk en gezond alternatief bieden voor geraffineerde suikers. De natuurlijke suikers in combinatie met vezels en mineralen, zorgen voor een lage glycemische index. Hierdoor worden dadels langzaam en goed verwerkt door het lichaam, ideaal om je te voorzien van langdurige energie. Snij bijvoorbeeld wat dadels klein voor bij je muesli, maak een smoothie met banaan en dadels of zoet je havermout met dadelspread en je kunt de hele ochtend vooruit. Heb je wel eens een inzakmomentje rond een uur of 3 's middags? Eet een paar dadels voor een lekkere energie boost. Ook 's avonds kun je de sukkary dadels in je voeding verwerken, denk bijvoorbeeld aan een tajine met dadels, een ouderwets stoofpotje of een salade met walnoten, witlof en dadels. Als je 's avonds wat van deze langwerkende natuurlijke suikers eet grijp je niet zo snel naar een zak chips of een toastje met pate later op de avond.

Hoe worden je dadels geplukt en verpakt?

Yogi & Yousef doen alles zelf – van het plukken tot het verpakken van hun dadels. Het plukken van die heerlijke verse dadels wordt met de hand gedaan. Tijdens de oogst worden alleen de rijpe geplukt. Degene die nog niet rijp zijn – groen of geel van kleur – worden later geplukt. Daarom is het heel belangrijk om dit met de hand te doen, de dadelplukkers gaan met veel aandacht en zorg te werk. De dadelplukkers werken volgens het 'dawn-picking' principe. Dit is een techniek waarbij de plukkers alleen in de vroege uren van de dag aan het werk zijn. Dit verlengt het plukproces dan wel, maar zorgt ervoor dat de plukkers nooit oververhit raken in de brandende Arabische zon. Het wordt in de woestijn namelijk snikheet. Door in de ochtend de rijpen vruchten te plukken kunnen de dadels die nog niet rijp zijn optimaal zon vangen de rest van de dag.

Een dadeltje hier en een dadeltje daar

Na het plukken worden de dadels allemaal nauwkeurig gekeurd en uitgesorteerd. De dadels die er het mooist uitzien worden verpakt voor de verkoop zoals bij The Nuthouse. Dee dadels die er iets minder mooi uitzien maar vast een mooi karakter hebben worden gedeeltelijk aan horeca verkocht waar het als ingredient wordt gebruikt. Het andere gedeelte wordt verwerkt tot heerlijke dadelpasta, spreads, stroop en gezonde snacks. Zo wordt de gehele oogst gebruikt en is er geen voedselverspilling.

Maatschappelijk verantwoord bezig zijn

Yogi & Yousef maken gebruik van een sociale werkplaats om hun dadels te verpakken. Dit doen de vrienden al sinds de start van hun bedrijf in 2013. Daarnaast hechten ze veel belang aan arbeidsrechten en duurzaamheid in Saoedi Arabië. Werknemers ontvangen eerlijke arbeidsomstandigheden en hiervoor wordt hun bedrijf ook jaarlijks geaudit volgens Europees standaarden op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en duurzaamheid. Hoewel werkende vrouwen steeds normaler worden in Saudi-Arabië, is het nog niet standaard dat vrouwen financieel voor zichzelf kunnen zorgen. Om een steentje bij te dragen aan hun onafhankelijkheid zijn Yogi & Yousef al in 2013 gestart met het inhuren van Saoedische dames om de dadels te sorteren. Zo geven ze terug aan het land en de gemeenschap.

Dus, probeer deze heerlijke dadels zelf ook eens!

Zit je inmiddels al te watertanden? Bestel snel een zakje sukkary dadels. Naast dat je er van zult smullen, voedt je hiermee je lichaam op een gezonde manier. Wanneer je dadels eet als tussendoortje of in een maaltijd zul je je lager vol en verzadigd voelen en niet snel naar ongezonde snacks grijpen. Dubbel winst dus!