Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten. Daarom rekenen we ze in dit advies tot de noten.
Er zijn wel verschillen
Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.
Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten.
Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen.
Notenspreads
Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda telt mee bij noten. Een dikbesmeerde boterham telt mee als een handje. Kijk op het etiket of er echt geen zout en suiker aan is toegevoegd.
Selenium en vegetariërs
Het gehalte aan selenium varieert tussen verschillende noten. Omdat vegetariërs geen vlees eten moeten ze selenium deels uit noten halen. Vooral paranoten bevatten veel selenium. Amandelen en hazelnoten bevatten nauwelijks selenium.