Madeleines in 2 variaties.
Over de precieze geboorte van dit gebakje heerst onduidelijkheid, er zijn in de geschiedenis meerdere Madeleines geweest die cakejes in schelpvormen bakten. Zo was er bijvoorbeeld een Madeleine die langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela een soort brioche in St-Jacobs schelpen bakte, om uit te delen aan de hongerige bedevaartgangers die langs kwamen. Ook was er een jonge keukenmeid aan het hof van de Franse koning Stanislas die het recept uit haar geboortedorp Commercy maakte voor een buffet. Zij heette ook Madeleine en de koning besloot de verukkelijke schelpen naar haar te vernoemen. De derde legende vertelt dat een kokkin, verrassend genoeg heette ze Madeleine, in dienst van een adellijke familie in Commercy de cakejes had bedacht en naar een schelpensoort genaamd "madelaine" had vernoemd. Deze schelp kwam veel voor in de streek waar ze vandaan kwam. Hoe het nu ook precies zit, de klassieke madeleines de Commercy zijn nog steeds de meest beroemde.
Tegenwoordig worden madeleines vaak met amandelmeel gemaakt en bijvoorbeeld oranjebloesemwater. Door het zachte beslag kun je er veel verschillende smaken aan toevoegen en om je een suggestie te geven hebben we naast de klassieker een madeleine met koffie en kardamom gemaakt. Dit is gebaseerd op een recept van Yotam Ottolenghi, een creatieve kok uit Isreal die prachtige kookboeken schrijft. Om madeleines te maken is een schelpjesbakvorm wel echt essentieel, deze kun je tegenwoordig in de meeste kookwinkels wel aanschaffen. Verder is het handig om een kwastje bij de hand te hebben, voor het inboteren van de vorm en om het koffieglazuur over de madeleines te doen. De bakvorm die wij hebben gebruikt heeft 9 schelpjes, als je meerdere bakvormen hebt kun je het recept verdubbelen.
Basisrecept voor 1 bakvorm madeleines (9 stuks)
Ingredienten:
- 30 gram bloem
- 60 gram notenmeel (amandelmeel heeft de voorkeur, wij hebben de helft walnootmeel toegevoegd)
- 80 gram poedersuiker
- 75 gram boter
- 2 eiwitten
- snufje zout
- 1/4 theelepel bakpoeder
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Doe de boter in een pannetje en laat op heel zacht vuur voorzichtig smelten. Je hebt straks 50 gram gesmolten boter nodig voor het beslag, de rest is om de vorm in te vetten.
- Meng in een kom alle overige ingredienten en weeg 50 gram gesmolten boter af, giet dit bij de bloem, notenmeel, suiker, eiwitten, bakpoeder en zout. Als je het beslag te dik vindt kun je een beetje water toevoegen.
- Vet de madeleinevorm goed in met boter.
- Het makkelijkst is om het beslag in de vormpjes te doen met een spuitzak. Heb je deze niet, dan kun je het in een ziploc-zakje doen waar je een hoekje afknipt, of met 2 lepels het beslag in de schelpen doen. Zorg dat je ongeveer 80 procent van elk vormpje vult.
- Zet de madeleines in de oven en laat ze 15 minuten bakken. Check dan of ze terugveren als je er op drukt met je vinger. Zo ja? De madeleines zijn klaar. Zo nee? Laatnog 5 minuten bakken.
- Als de cakejes echt klaar zijn laat je ze afkoelen, eventueel kun je er nog wat poedersuiker overheen tikken met een zeefje.
Madeleines met koffie en kardamom.
Ingredienten:
- 1 basisrecept madeleines
- 1/2 theelepel gemalen koffie
- 1 theelepel kardamom
- 75 ml espresso
- 50 gram basterd suiker
Werkwijze:
- Maak het recept voor madeleines zoals hierboven beschreven. De koffie-variant is helemaal lekker met walnotenmeel!
- Voeg aan het beslag de gemalen koffie, de kardamom en een klein scheutje espresso toe.
- Wanneer de madeleines klaar zijn en mooi afgekoeld kun je het koffie-glazuur maken. Neem een klein pannetje en doe de koffie en basterd suiker hier in. Laat opkoken tot het een siroop is, laat dan een minuutje afkoelen en bestrijk vervolgens de schelpjes ermee. Et voila, madeleines met een heerlijke koffiesmaak aan binnen- en buitenkant!