Mince meat voor Britse mince pies
Mince pies zijn een belangrijk onderdeel van Kerstmis in Engeland. Heel december zie je ze langskomen. Mince pies zijn kleine taartjes met een vulling van gedroogd fruit en specerijen die mince meat wordt genoemd. Er zijn veel variaties op maar in de basis vind je altijd rozijnen, appel en alcohol. Het woord "mince meat" ken je misschien als de Engelse term voor gehakt, maar in deze gebakjes gaat helemaal geen vlees! Vroeger was dit wel zo, toen werden er gigantische pasteien vervaardigt met lamsvlees. Door de eeuwen heen is de mince pie ontwikkeld van vleespastei tot zoet klein taartje. Dit weten we omdat er bijvoorbeeld recepten uit de 18de eeuw bestaan waarin het vlees wordt gelaagd met een laagje gedroogd fruit en andere zoetigheid. Halverwege de 19de eeuw kwamen er kookboeken uit waar recepten voor mince pies met en zonder vlees naast elkaar beschreven werden. In die tijd werd suiker makkelijk verkrijgbaar en beter betaalbaar, dit heeft ook meegeholpen in de ontwikkeling naar fruitig mince meat. Inmiddels kennen we alleen nog de mince pie met kruidige, zoete vulling.
Het maken van mince pies wordt gezien als een tijdrovend klusje dus zie je in de Engelse supermarkten kant en klare mince meat in potten en ook kant en klare mince pies. Zonde, want het is ontzettend leuk om zelf te maken! Omdat de vulling een paar weken moet rusten om de volle smaak te ontwikkelen hebben we nu alvast een recept daarvoor, en later maken we een recept voor de daadwerkelijke taartjes. Onze testkeuken ruikt inmiddels goddelijk door de combinatie van de appelcider, het gedroogde fruit en de citrus!
Ingredienten
- 100 gram
blauwe rozijnen
- 100 gram
gele rozijnen
- 100 gram krenten
- 100 gram sultana's
- 100 gram
gedroogde cranberries
- 100 gram gesuikerde sinaasappelschil
- 100 gram
amandelschaafsel
- 450 gram
gedroogde appeltjes
- 450 gram bruine suiker
- 1 theelepel koek/speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
- snufje gemalen kruidnagel
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 450 ml appelcider
- scheutje cognac
Werkwijze
- Doe de bruine suiker en de appelcider in een ruime kookpan en zet op zacht vuur tot de suiker is opgelost. Ondertussen doe je de gedroogde appeltjes in de keukenmachine tot ze grof versnipperd zijn.
- Wanneer de suiker in de cider is opgelost doe je de rozijnen, krenten, sultana's, amandelschaafsel, gesuikerde schil en specerijen in de pan. Trek de zeste van de sinaasappel en citroen, je kan ze ook raspen als je geen zeste-trekker hebt. Dit gaat ook in de pan, vervolgens snij je de beide doormidden en perst het sap ook in de pan. Meng alles heel goed door.
- Dit alles laat je 45 minuten op heel laag vuur pruttelen. Schep zo af en toe om zodat de vloeistof goed verdeeld wordt. Nu komen alle geuren los, genieten!
- Na de 45 minuten moet de mince meat afkoelen voordat je het in potten doet. Om dit proces sneller te laten verlopen kun je het uitstorten op een bakplaat of grote schaal.
- Eenmaal koud gaat je mince meat in potten doe je goed kan afsluiten. Je kunt alles in 1 pot doen of verdelen over kleinere potjes, mince meat is namelijk ook leuk om cadeau te doen met een receptje voor de daadwerkelijke mince pies erbij!
- Laat minstens een week staan, langer is alleen maar beter. De potten hoeven niet in de koelkast, pas nadat je ze geopend hebt.
Binnenkort bij The Nuthouse een recept voor de mince pies waar dit mince meat in gaat!